Selecteer een pagina

Kunst ligt op straat 

Letterlijk liggen er in Delft tussen de straatklinkers gebakken keramieken steentjes. Wit met Delfts blauwe letters. In meerdere talen staat er in handgeschreven letters  ‘aarde’ op. 

Terra, earth, aarde, Erde

Ik zag onlangs toeristen zich buigen over de straatklinkers en zich verbazen over de vreemde toevoeging in de weg. Wat zou het betekenen?

Ik kan het dan niet laten om ze iets te vertellen. “Het is kunst. Ze zijn gemaakt door de Delftse kunstenares, Christina Coridou. In 2011 was er een keramiek festival en werd de keramiekroute gemaakt, waar alle keramiek kunst in Delft te bezichtigen was. De route werd gemakkelijker te volgen door de kunstige stenen.

De klinkers kregen een witte onderlaag en werden gebakken bij de Porceleyne fles, die zeer populair is de moeite waard is om te bezoeken: the Royal Delft. Ga er zeker heen!”, beëindige de ik mijn verhaal. Ze dankten me vriendelijk, lachten me toe en bewonderden de stenen nog even langer, terwijl ik alweer doorliep. 

Blij dat ik vreemden iets kon vertellen om ze meer kennis te geven over wat ze zien. Het zit eenmaal in me, om kennis te delen. 

Kunst is nodig

Dat ik iets met vrije kunst wilde als kind (dans, film, fotografie), daar werd verschillend op gereageerd. Wat me bij bleef is zinnen als: daar wordt je niet rijk van. Of: Maar een enkeling kan daar zijn brood mee verdienen. 

Huh? En toch is er overal kunst te vinden. We gaan op vakantie om al die kunst ook te bewonderen. Er zijn overal galleries, mensen hebben allerlei kunst in hun huis en zelfs in de tuin. Ik begreep daar nooit iets van. Er is overal kunst, dus er is zeker geld mee te verdienen. Waar hebben ze het over?

Net zo min begreep ik iets van de opmerking dat rouwfotografie niet gewenst zou zijn. Dat fotografeer je toch niet?! Als ík het toch zou wensen, dan, dan… ik kan toch niet de enige zijn, die er zo over denkt?

Kennis verkoopt

Nee, het wakkerde mij aan om er juist bekendheid aan te geven. En inmiddels zijn steeds meer mensen op de hoogte van ons bijzondere vak en denken steeds meer fotografen na over dit specialisme. Omdat ik er over ben gaan vertellen, kennis over ben gaan verspreiden. 

Dat je er ook wat mee kunt verdienen is bewezen. En daarbij, het is ook wat waard! De foto’s en de albums zijn waardevoller zelfs dan men vooraf kon bedenken, zo horen we almaar terug. 

Sommige uitvaartondernemers hebben helaas slechte ervaringen met fotografen in het verleden gehad. Ze zien deze personen als grote ego’s met grote lenzen en die wijken niet voor hen. 

Zelfs eergisteren hoorden stagiaire Rob Klaassen en ik nog zo’n verhaal van een uitvaartverzorger.  Een fotograaf was pal voor zijn neus gaan staan bij het graf. Belachelijk en onbeschoft. Mijn werk is net zo belangrijk als dat van mij!

Hij had ons gecomplimenteerd op het feit dat we zo onzichtbaar waren geweest. Zeker in vergelijking met zijn eerdere ervaring. 

Hij was zeer tevreden over onze werkwijze en kon beamen dat we zelfs de bijzondere momenten hadden weten vast te leggen. Hij had gezien hoe ik het jongetje had gefotografeerd die het graf in keek toen de kist gedaald was. 

Misvattingen, overtuigingen, nare ervaringen

Als fotograaf en maker van kunst, weet ik dat het verdienen met ons vak niet vanzelf gaat, maar wel zeker mogelijk is. 

Er zijn heel wat factoren die nodig zijn om je als fotograaf succesvol te maken. In het stukje uitvaart is het mogelijk zo nog lastiger, omdat de uitvaartbranche een gesloten wereld is. En de taboesfeer kan heersen.

Uitvaartverzorgers wensen enkel werken met mensen die men kan vertrouwen. (Logisch toch?)

De opleiding is daarvoor haast een must. Zo hoor ik vaak terug. Zeker van fotografen die deze gevolgd hebben. 

Vertrouw op kennis

Een van de belangrijkste factoren is het wegnemen van onzekerheid. En die kan op ieder vlak zitten. 

Ben ik wel goed genoeg? Wil men wel met mij werken? Hoe bouw ik een fijn netwerk op? Wat kan ik vragen en hoe start ik? 

Hoe kan ik mezelf bekend maken bij anderen en wat mag ik zeggen of doen, zonder iemand te kwetsen? Wat mag ik wel/niet fotograferen? Moet ik de familie vertellen hoe ik werk?

Enkele vragen die we uitgebreid behandelen. 

In januari 2023 starten we met een nieuwe groep cursisten. Er is nog een plekje vrij voor jou. 

Meld je aan voor je kennismakingsgesprek. We horen graag je motivatie. We checken namelijk graag of de opleiding bij je past en zo kun jij hetzelfde doen. 

Reageer gerust op dit bericht. 

Fijne dag!

Boukje Canaan

Boukje Canaan

info@afscheidsfotograaf.nl

06-270 28 281

Jan van Brabantstraat 41, Boxtel